Alimentația unei persoane vârstnice trebuie să asigure organismului acesteia necesarul zilnic de elemente nutritive esențiale și să fie bazată pe preparate proaspete, cât mai puțin procesate și bogate în minerale, antioxidanți și vitamine.
În plus, pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, dieta acesteia trebuie să se adapteze din mers nevoilor vârstei pentru a putea îmbunătăți rezistența organismului în fața bolilor, starea psihică generală și nivelul de energie, care odată cu înaintarea în vârstă poate scădea.
Dacă vorbim în mod special de vitamine, trebuie să știi că există 13 vitamine esențiale pentru buna funcționare a organismului:
- vitamina A;
- vitamina C;
- vitamina D;
- vitamina E;
- vitamina K;
- tiamină (vitamina B1);
- riboflavină (vitamina B2);
- niacină (vitamina B3);
- vitamina B6;
- vitamina B12;
- biotină;
- acid pantotenic;
- acid folic.
Din punct de vedere nutrițional, vitaminele sunt clasificate în două categorii:
- vitamine liposolubile (acele vitamine care sunt depozitate în țesuturi liposolubile și în ficat): în această categorie intră, de exemplu, vitamina A, vitamina D, vitamina E sau vitamina K;
- vitamine hidrosolubile (acele vitamine care sunt folosite imediat sau eliminate prin urină): în această categorie intră, de exemplu, vitamina C sau complexul de vitamine B, cu excepția vitaminei B12, care poate fi depozitată în ficat.
Cea mai bună sursă de vitamine este alimentația, însă organismul poate fi ajutat să le obțină și prin intermediul suplimentelor de diverse tipuri (capsule, tablete etc.), cu mențiunea că suplimentarea nivelului de vitamine le poate fi recomandată persoanelor vârstnice doar de către medicul specialist.
Atunci când vitaminele sunt luate fără a consulta un medic specialist există riscul ca acestea să interacționeze în mod negativ cu anumite tratamente medicamentoase sau chiar să ducă la apariția hipervitaminozei, care apare mai ales în cazul supradozajului de vitamina A, C, B6, D sau B3.
Vitaminele ajută, printre altele, la reglarea metabolismului, previn infecțiile, îmbunătățesc funcțiile sistemului nervos, ajută la conversia de grăsimi și hidrați de carbon în energie și sprijină sănătatea sistemului osos și a țesuturilor.
În contextul de mai sus este foarte important să învățăm care sunt vitaminele esențiale pentru dieta vârstnicilor și din ce surse naturale pot fi procurate acestea.
Ce vitamine le sunt recomandate seniorilor?
În cele ce urmează îți prezentăm, așadar, o listă cu vitamine pentru bătrâni care nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică a acestora.
· Vitamine pentru bătrâni: vitamina A
O listă de vitamine pentru bătrâni esențiale nu poate începe fără vitamina A. Vitamina A sau retinolul joacă un rol foarte important în organism, iar o carență de vitamina A poate duce, printre altele, la creșterea predispoziției la infecțiile tractului respirator, la probleme de vedere sau la afectarea sănătății țesutului epitelial.
Această vitamină se găsește sub formă de beta-caroten în morcovi, urzici, varză roșie, salată verde, ardei gras, roșii, cireșe, caise, prune sau poate fi ingerată din lapte, smântână, frișcă, gălbenuș de ou sau unt.
De menționat că un supradozaj de vitamina A este toxic și tocmai de aceea o eventuală suplimentare a aportului zilnic trebuie discutată întotdeauna cu medicul specialist.
· Vitamine pentru bătrâni: acid folic
Acidul folic funcționează în organism în strânsă legătură cu vitamina B12, având un rol foarte important în formarea hematiilor și în reducerea riscului de a dezvolta boli arteriale coronariene. Așadar, acidul folic nu ar trebui să lipsească din lista esențială de vitamine pentru bătrâni.
Cele mai importante surse de acid folic sunt legumele și carnea, însă în cazul vârstnicilor există o predispoziție către o absorbție mai scăzută a acidului folic care îl poate determina pe medic să recomande diverse tipuri de suplimente.
· Vitamine pentru bătrâni: vitamina B
Complexul de vitamine B are multiple roluri, printre care și îmbunătățirea funcțiilor cerebrale, reducerea riscului bolilor de inimă și de accidente vasculare cerebrale și creșterea rezistenței organismului la substanțele toxice sau microbiene. Cu alte cuvinte, complexul de vitamine B nu ar trebui să lipsească din lista cu vitamine pentru bătrâni.
Studiile arată că aproximativ 20% dintre vârstnici nu pot aborbi bine aceste vitamine din alimente, așa că și în acest caz este posibil ca medicul să decidă suplimentarea aportului prin tablete sau capsule.
Ovăzul, fasolea, mazărea, soia, nucile, carnea, ficatul, ouăle, drodjia de bere sau peștele sunt doar câteva dintre alimentele care conțin diverse tipuri de vitamina B.
· Vitamine pentru bătrâni: vitamina C
În categoria de vitamine pentru bătrâni intră și vitamina C, care are un puternic rol antioxidant, întărește sistemul imunitar, contribuie la procesul de mineralizare a oaselor și la o mai bună absorbție a fierului și, de asemenea, joacă un rol decisiv în formarea globulelor roșii.
Cele mai bune surse de vitamina C sunt legumele și fructele, în special citricele, prin urmare acestea nu ar trebui să lipsească din dieta alimentară a persoanelor vârstnice.
· Vitamine pentru bătrâni: vitamina D
Vitamina D are un rol foarte important în asimilarea calciului și fosforului și în fixarea acestora în oase și dinți, iar carența de vitamina D conduce, de obicei, la instalarea osteoporozei.
Persoanele vârstnice sintetizează mai greu vitamina D și tocmai de aceea este foarte important ca alimentația acestora să fie echilibrată și bogată în alimente precum pește gras, gălbenuș de ou sau produse alimentare fortificate (lapte, cereale etc.).
De asemenea, nivelul de vitamina D poate crește și cu ajutorul expunerii la soare, mai ales toamna și iarna, atunci când lumina acestuia nu este atât de puternică.
· Vitamine pentru bătrâni: vitamina E
Când vorbim de vitamine pentru bătrâni nu putem să nu includem în această listă și vitamina E. Aceasta are un puternic rol antioxidant, reduce riscul de boli cardiovasculare și, de asemenea, riscul de a dezvolta Alzheimer.
Uleiul de germeni de porumb, uleiul de măsline, lintea, ficatul de vită, carnea de vită, diverse tipuri de brânzeturi și legumele sunt surse importante de vitamina E, care trebuie incluse în alimentația persoanelor vârstnice și în special a celor care au o carență de vitamina E.
· Vitamine pentru bătrâni: vitamina K
Vitamina K are un rol important în reglarea homeostazei sângelui și favorizează regenerarea țesuturilor. Carența de vitamina K poate conduce la apariția hemoragiilor, în special în cazul pacienților care se află sub tratament cu anticoagulante.
Alimentele vegetale bogate în vitamina K care nu ar trebui să lipsească din alimentația vârstnicilor sunt spanacul, varza de Bruxelles, broccoli, sparanghelul, salata verde, avocado, fasolea verde, prunele, carnea de pui, ficatul de vită, brânzeturile tari, germenii de grâu, soia, laptele integral, untul sau smântâna.
Tocmai de aceea meniul dintr-un cămin de bătrâni trebuie să includă întotdeauna surse naturale de vitamine și să fie personalizat pentru fiecare rezident în parte, în funcție de nevoile individuale.
La AsertivO le asigurăm rezidenților mese zilnice pregătite doar din ingrediente proaspete, gătite în restaurantul nostru, pentru a evita produsele din comerț procesate sau bogate în aditivi alimentari nocivi pentru organism.
Pentru mai multe detalii despre meniul personalizat al rezidenților noștri și despre condițiile de cazare te invităm să ne contactezi prin formularul din site sau la numărul de telefon afișat!