Un animăluț simpatic și prietenos este binevenit în orice familie și cu atât mai mult într-un cămin de bătrâni, acolo unde poate fi folosit atât pentru a le ține companie rezidenților, cât și pentru terapie.

Terapia cu animale este folosită de foarte mult timp în centrele de îngrijire din țările occidentale și în ultimii 10 ani a început să fie din ce în ce mai prezentă și în centrele din România. Fie că e vorba de tulburări anxioase, de stres post-traumatic, de depresie, de alinarea singurătății sau de fobii puternice, animalele de companie își joacă foarte meticulos și eficient rolul de antidot fără să ceară nimic în schimb.

Dacă și tu îți dorești să afli mai multe despre efectele benefice ale terapiei cu animale pentru seniori, în cele ce urmează ți le prezentăm pe cele mai importante dintre acestea.

Prezența unui animal oferă suport emoțional

Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că terapia cu animale poate ajuta seniorii să treacă mai ușor peste singurătate și, în general, întărește psihicul, alungă stările depresive, stabilizează tensiunea arterială și înlătură stresul cotidian.

Medicii recomandă ca toate activitățile noastre cotidiene să includă  prezența unui animal și pe bună dreptate: de exemplu, o plimbare prin parc alături de un animal de companie se poate dovedi mult mai relaxantă și benefică decât o plimbare de unul singur.

Datorită câmpului electromagnetic extrem de puternic, atât câinii, cât și pisicile sunt considerate a fi psihoterapeuții ideali, iar prezența lor le poate fi de folos inclusiv celor care trec printr-un episod dureros precum moartea cuiva drag, copiilor care suferă de autism, precum și persoanelor care suferă de diverse boli care favorizează instalarea depresiei.

Terapia cu animale ameliorează unele probleme medicale

Terapia cu animale poate avea efecte benefice și în ameliorarea sau îmbunătățirea anumitor situații medicale. De exemplu, terapia cu animale poate îmbunătăți sănătatea inimii seniorilor prin scăderea tensiunii arteriale și stabilizarea ritmului bătăilor inimii.

De asemenea, un studiu realizat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii a arătat că pacienții care au suferit un atac de cord au avut o rată de supraviețuire mult mai bună atunci când au fost introduși într-un program de terapie cu animale de companie. Cei care au animale în preajmă au și nivelul trigliceridelor și al colesterolului mai scăzut, ceea ce înseamnă că au un risc mai mic de a dezvolta probleme cardiace.

Efecte benefice au fost observate și în cazul bolnavilor de Alzheimer, care au mai puține accese de anxietate în preajma animalelor de companie.

În plus, prezența animalelor de companie reduce și riscul accidentelor cardiovasculare, din aceleași motive enumerate anterior. Nu în ultimul rând, medicii le recomandă terapia cu animale și seniorilor cu probleme psihiatrice, deoarece s-a constatat că animalele îi ajută pe aceștia să devină mult mai sociabili și mai cooperanți.

Animalele de companie favorizează socializarea

Pentru persoanele în vârstă animalele de companie pot fi, de asemenea, o importantă sursă de socializare. Odată ce înaintează în vârstă, seniorii își mențin cu greu contactele sociale, iar pensionarea, bolile sau moartea partenerului de viață sunt tot atâția factori care contribuie la micșorarea cercului social.

Terapia cu animale este o modalitate foarte bună de a putea întâlni oameni noi, de a începe noi conversații și, de ce nu, de a lega noi prietenii. Dincolo de aceste considerente generale, animalele de companie îi ajută pe seniori să ducă o viață activă, să aibă o mobilitate mai bună și să continue să aibă o viață plină de sens chiar și atunci când nu îi mai pot vedea pe cei dragi lor zilnic.

Așadar, acestea sunt pricipalele beneficii pe care le aduce terapia cu animale pentru seniori. Dacă ai nevoie de mai multe informații, nu ezita să ne contactezi!