Suplimente pentru articulații recomandate vârstnicilor
Înaintarea în vârstă este una dintre cele mai mari schimbări prin care trece organismul uman, iar efectele îmbătrânirii se vor observa, în timp, inclusiv la nivelul articulațiilor.
În acest context, nevoile corpului se modifică treptat, iar seniorii trebuie să își adapteze stilul de viață la noile necesități ale organismului lor. Activitatea zilnică, regimul alimentar și tratamentele urmate sunt doar câteva dintre elementele care trebuie adaptate la vârstă, astfel încât organismul să se mențină într-o formă optimă cât mai mult timp.
Dacă vorbim în mod special de articulații trebuie să menționăm din start că durerile articulare cu care se confruntă, de obicei, seniorii pot fi de mai multe tipuri: dureri de picioare, de oase, de spate, diverse afecțiuni ale ligamentelor, inflamații și chiar luxații sau entorse (acestea din urmă apar, de regulă, pe fondul predispoziției mai mari la accidentări și în contextul pierderii masei musculare).
Cu toate că puterea de regenerare a organismului este uimitoare chiar și în cazul unei persoane vârstnice, articulațiile sunt, totuși, extrem de fragile. Cu alte cuvinte, pe măsura înaintării în vârstă cartilajele se erodează și nu mai pot fi refăcute.
Instalarea acestei fragilități la nivelul cartilajelor duce, în timp, la apariția osteoartritei (sau a artritei degenerative), o boală a articulațiilor care se manifestă prin umflarea acestora și care este însoțită, de obicei, de o limitare vizibilă a mișcărilor și de dureri mai mult sau mai puțin suportabile.
Este, așadar, foarte important să știm cum să ne menținem sănătoase articulațiile pe fondul înaintării în vârstă. În cele ce urmează vă prezentăm, așadar, câteva atenționări speciale care pot ajuta în acest sens.
Articulații sănătoase și la bătrânețe: atenționări speciale
Așa cum aminteam anterior, dacă ținem cont de câteva atenționări speciale șansele ca articulațiile noastre să rămână într-o stare bună cresc considerabil.
Păstrarea articulațiilor într-o stare bună înseamnă, în primul rând, mobilitate și o viață de calitate, așa că este foarte important ca seniorii să aibă un stil de viață cât mai sănătos, să facă mișcare zilnic și să aibă în vedere un regim alimentar adecvat vârstei.
Prezentăm pe larg mai jos și restul criteriilor de care trebuie să țineți cont:
· Este important să cunoașteți foarte bine factorii de risc
Este important de știut că există mai mulți factori care cresc riscul apariției unor boli asociate cu șubrezirea sănătății articulațiilor, precum artrita sau artroza. Femeile sunt, de obicei, mai predispuse la dezvoltarea acestor boli ale articulațiilor, iar factorii genetici au, la rândul lor, un rol foarte important.
De asemenea, mai trebuie avut în vedere și istoricul de traumatisme de la nivelul articulațiilor – atunci când cunoașteți riscul de degradare a articulației determinat de un traumatism mai vechi, puteți lua toate măsurile necesare pentru ajustarea activităților în așa fel încât acestea să nu pună în pericol articulațiile.
· Adoptați o rutină de excerciții zilnice bine pusă la punct
Exercițiile care întăresc musculatura și stimulează flexibilitatea articulațiilor sunt esențiale. Explicația este simplă: cu cât mușchii sunt într-o formă mai bună, cu atât scade riscul unor posibile accidentări.
Medicii specialiști recomandă ca seniorii să aibă o rutină de exerciții zilnice foarte bine pusă la punct, care să includă activități cu rol de întărire a mușchilor precum pilates, yoga, mers pe bicicletă, antrenamente pe aparate eliptice cu rezistență scăzută și chiar înot, atunci când acest lucru este posibil.
Mai pot fi incluse în această rutină și exercițiile de mers pe jos, precum și seturi speciale de exerciții de rezistență, însă acestea din urmă doar la recomandarea medicului specialist.
· Protejați-vă articulațiile
Sporturile de impact, pe de altă parte, trebuie evitate pentru că acestea pun presiune asupra articulațiilor și pot duce, în timp, la apariția și/sau la agravarea unor boli precum osteoartrita, artroza etc.
De asemenea, trebuie evitate alergările pe distanțe foarte mari, exercițiile care includ urcatul unor pante foarte înclinate, genuflexiunile, fandările, ridicarea de greutăți foarte mari – cu alte cuvinte este indicat să fie evitate toate aceste activități sportive intense care pot crea probleme articulațiilor.
În general, însă, pentru protejarea articulațiilor este suficient să nu le suprasolicitați prin eforturi exagerate.
· Apelați la kinetoterapie
Problemele articulare pot fi ameliorate și prin kinetoterapie. Tot kinetoterapia poate avea, ocazional, și rol de prevenție.
În cazul lucrului cu un kinetoterapeut, acesta va avea grijă ca prin exercițiile efectuate să întărească musculatura din jurul articulației.
Medicul specialist este singurul care vă poate prescrie ședințe de kinetoterapie, așa că este foarte important să vizitați cabinetul acestuia ori de câte ori vă confruntați cu o simptomatologie care duce cu gândul la boli articulare.
· Încercați să mențineți o greutate normală
Greutatea suplimentară suprasolicită tot organismul, iar articulațiile au, la rândul lor, de suferit, pentru că presiunea asupra lor este mai mare atunci când corpul se confruntă cu niște kilograme în plus.
Obezitatea reprezintă, de altfel, și unul dintre factorii de risc în apariția unor boli precum osteoartrita.
Studiile arată că atunci când o persoană supraponderală reușește să piardă chiar și 10 kilograme, riscul de a dezvolta bolile articulare amintite mai sus scade la 50%.
În general, însă, seniorii își pot menține greutatea în parametri normali cu ajutorul exercițiilor fizice și a alimentației corecte.
· Aveți întotdeauna grijă la modul în care este poziționat corpul
O poziție necorespunzătoare a corpului, precum „statul cocoșat”, poate afecta articulațiile, în special pe cele ale gâtului, picioarelor, șoldurilor și, desigur, pe termen lung o astfel de poziție incorectă va afecta și coloana vertebrală.
În acest context este foarte important să aveți grijă la poziția corpului și să o corectați de fiecare dată când este necesar.
O atenție deosebită trebuie acordată poziției corpului și atunci când ridicați un obiect – în acest caz trebuie să evitați să încordați doar mușchii spatelui și să puneți accent mai mult pe flexarea genunchilor și pe folosirea mușchilor principali ai corpului.
· Renunțați la fumat
Fumatul este nociv inclusiv pentru articulații. Mai precis, acest obicei dăunător încetinește producția celulară a cartilajului și crește nivelul de toxine din sânge.
Mai mult, fumatul crește și nivelul de monoxid de carbon din sânge, iar acest lucru afectează, în mod indirect, regenerarea cartilajelor.
Este indicat, așadar, ca seniorii care au acest obicei să încerce să renunțe la el, în măsura în care acest lucru este posibil.
· Adoptați o dietă benefică articulațiilor
O dietă sănătoasă poate fortifica atât oasele, cât și musculatura – ambele având un rol foarte important în susținerea articulațiilor.
Astfel, pentru menținerea sănătoasă a oaselor puteți include în alimentația zilnică alimente bogate în calciu precum lapte, iaurt, broccoli, varză sau, în cazul în care dieta este preponderent vegană, puteți înlocui laptele obișnuit cu lapte vegetal îmbogățit cu calciu.
De asemenea, pentru menținerea sănătoasă a musculaturii veți avea nevoie de un consum echilibrat de proteine. Cele mai bune surse de proteine sunt carnea, fasolea, legumele, soia, nucile și, nu în ultimul rând, fructele de mare.
În ceea ce privește durerile articulare – în cazul în care acestea s-au instalat deja este bine de știut că pot fi ameliorate nu doar printr-o medicație adecvată, ci și printr-un aport corect de acizi grași Omega-3.
Acizii grași Omega-3 se găsesc în somon, macrou și, în general, în orice tip de pește gras și au rolul de a reduce inflamația de la nivelul articulațiilor.
· Solicitați asistență medicală ori de câte ori este nevoie
Dacă durerile articulare s-au instalat deja (sau ori de câte ori simțiți că mobilitatea vă este afectată) este bine să solicitați și ajutor din partea medicului specialist.
Cu cât primiți mai devreme un tratament eficient, cu atât șansele de a îmbunătăți starea articulațiilor cresc considerabil.
În plus, medicul poate recomanda inclusiv suplimente alimentare pe bază de glucozamină, controidină și extracte din membrana naturală din coajă de ou.
Ca fapt divers, membrana naturală din coajă de ou este o sursă importantă de colagen, glucozamină, controidină, acid hialuronic și calciu – toate aceste substanțe au beneficii majore pentru menținerea sănătății articulațiilor și a țesuturilor conjunctive, cum ar fi cartilajul.
Despre suplimente articulații / suplimente seniori vorbim, pe larg, și în cele ce urmează.
Suplimente pentru articulații
Așa cum aminteam anterior, medicul specialist poate recomanda, atunci când consideră că este cazul, și suplimente articulații / suplimente seniori.
În general, corpul unei persoane în vârstă are tendința de a-și pierde capacitatea de a asimila corect anumite enzime, minerale și vitamine, motiv pentru care aceste suplimente articulații / suplimente seniori reprezintă o soluție eficientă pentru a corecta această problemă.
O selecție potrivită de suplimente articulații / suplimente seniori va îmbunătăți modul în care funcționează organismul, va eficientiza activitățile de zi cu zi și, așa cum e normal, va avea un impact benefic asupra sănătății articulațiilor.
Printre altele, medicul specialist poate recomanda suplimente articulații / suplimente seniori precum colagenul lichid.
Colagenul este o componentă importantă a sistemului osos și are rolul de a hidrata țesuturile și de a lubrifica articulațiile oaselor.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, cantitatea de colagen scade, așa că uneori poate fi recomandată suplimentarea cantității de colagen prin intermediul suplimentelor.
În alte cazuri specifice medicul mai poate recomanda și suplimente articulații / suplimente seniori pe bază de biotină sau de acid hialuronic.
Cunoscut mai ales pentru efectele sale de ordin cosmetic, acidul hialuronic reprezintă, totodată, și o soluție eficientă pentru problemele care pot apărea la nivelul articulațiilor – mai precis, acționează la nivelul acestora, oferind o mai bună mobilitate.
De asemenea, așa cum aminteam undeva mai sus, uneori medicul poate decide să recomande suplimente seniori / suplimente articulații pe bază de extract din membrană naturală din coajă de ou (NEM).
În ultimii ani, NEM a devenit un supliment foarte popular în rândul vârstnicilor care doresc să își mențină articulațiile sănătoase și pe bună dreptate: membrana din coajă de ou este o sursă bună de colagen, glocozamină, controidină, acid hialuronic și calciu.
Nu uitați că toate suplimentele enumerate mai sus nu trebuie achiziționate fără avizul medicului specialist.
Deși la prima vedere pot părea produse sigure, fără efecte secundare, adevărul este că suplimentele alimentare pot interacționa negativ cu anumite scheme de medicație deja existente, prin urmare nu trebuie luate decât în urma unei discuții cu medicul specialist.
Medicul specialist este singurul în măsură să recomande cele mai bune suplimente articulații / suplimente seniori.
Echipa AsertivO răspunde pozitiv nevoilor alimentare ale seniorilor
La AsertivO punem întotdeauna pe primul plan sănătatea rezidenților noștri, iar acest lucru este valabil inclusiv pentru vârstnicii care au probleme cu articulațiile.
Așa cum aminteam undeva mai sus, sănătatea articulațiilor poate fi menținută printr-o rutină de exerciții fizice foarte bine pusă la punct, printr-o alimentație corespunzătoare și, atunci când e cazul, cu ajutorul unei selecții de suplimente articulații / suplimente seniori recomandate de medicul specialist.
Tocmai de aceea AsertivO oferă un spațiu exterior generos, cu 3.000 de mp de curte, în care rezidenții noștri se pot plimba, pot socializa cu alte persoane care au preocupări comune, se pot odihni în aer liber și, cel mai important, pot lua parte la diverse activități fizice care să prevină instalarea durerilor la nivelul articulațiilor.
De asemenea, administrarea schemelor de tratament în mod corespunzător, precum și accesul la medici specialiști (printre care și medici reumatologi) sunt aspecte foarte importante, pe care AsertivO le asigură permanent.
În plus, de fiecare dată când este necesar, seniorii pot solicita consultații la medicii de specialitate, pentru a se asigura că simptomele pe care le au la nivelul articulațiilor nu reprezintă semnele unor afecțiuni mai grave.
În plus, la AsertivO avem și restaurant propriu, în care sunt preparate mese delicioase și foarte bogate în nutrienți, vitamine și minerale. Toate mesele pe care le preparăm în restaurantul nostru au la bază doar ingrediente proaspete și foarte atent selecționate, în așa fel încât rezidenții noștri să se poată bucura de tot ce este mai bun din natură.
Așa cum am văzut undeva mai sus, alimentația are, la rândul ei, un rol foarte important în menținerea sănătății articulațiilor, așa că este important ca rezidenții să beneficieze de preparate bogate în calciu, proteine, vitamina D și Omega-3.
În restaurantul AsertivO pot fi servite zilnic 3 mese și 2 gustări, iar meniul este întotdeauna personalizat în funcție de nevoile rezidentului și, așa cum este normal, conform indicațiilor medicului centrului.
AsertivO nu este un simplu centru de îngrijire bătrâni, ci un spațiu în care seniorii redescoperă bucuria de a trăi într-un loc care își propune să fie pentru ei ca o a doua casă.
Încă de la început ne-am dorit să aducem în România un concept diferit față de tot ce exista pe piață în ael moment, adică un centru echipat cu facilități premium și care oferă condiții la nivel european într-un mediu familial.
Confortabil, modern, situat într-o zonă cu un peisaj pitoresc și dotat cu toate serviciile și facilitățile de care ar putea avea nevoie o persoană vârstnică, AsertivO oferă nu doar servicii medicale și de îngrijire premium, ci și un loc în care seniorii vor continua să aibă o viață liniștită, armonioasă și plină de sens.
Dacă doriți mai multe informații despre alimentația pe care o au rezidenții AsertivO , despre condițiile de cazare sau pentru a primi o ofertă de preț, vă invităm să ne contactați la telefonul afișat în site sau prin intermediul formularului special.