Boala Alzheimer este una dintre afecțiunile degenerative ale sistemului nervos care presupune pierderi de memorie, cât și probleme ce țin de comportament și de gândirea coerentă, din cauza efectului de distrugere a celulelor nervoase ale acestei boli. Din nefericire, este o boală ce nu se poate vindeca, tratamentul acesteia putând doar ameliora simptomele, întrucât nu se cunosc exact cauzele apariției acesteia. Persoanele care suferă de această afecțiune nu se pot descurca singure în activitățile de zi cu zi și au nevoie de o îngrijire specială și o atenție deosebită din partea celor din jur. Acest lucru poate deveni o provocare în timp pentru oamenii care au în familie o persoană cu Alzheimer, motiv pentru care, de cele mai multe ori este indicat ca aceștia să caute ajutor specializat care să acorde bolnavului îngrijirea adecvată care i se cuvine. Mai mult decât atât, este nevoie de multă răbdare și de cunoașterea în profunzime a bolii, mai ales datorită faptului că persoana bolnavă va deveni dependentă de cei care au grijă de ea și o ajută în decursul zilei în activitățile cotidiene.
Despre Alzheimer și caracteristicile acestei afecțiuni
Boală Alzheimer este cauza a aproximativ 60-80% dintre cazurile de demență, o boală ce afectează memoria și gândirea, dar care se poate vindeca, în anumite circumstanțe, spre deosebire de demența dată de Alzheimer. Trebuie reținut faptul că această boală nu este o cauză firească a înaintării în vârstă, chiar dacă majoritatea bolnavilor de Alzheimer au peste 65 de ani. Ea poate apărea chiar și în jurul vârstei de 40-50 de ani și se agravează în timp, simptomele fiind îndeajuns de severe încât să interfereze cu activitățile zilnice ale celor care suferă de Alzheimer.
Această afecțiune poate da pierderi de memorie ușoară, însă odată cu trecerea timpului, persoanele bolnave ajuns să nu mai poată purta normal o conversație și pierd contactul cu stimulii din mediul în care se află. De obicei, acestea mai trăiesc între 4-8 ani de la diagnosticarea bolii. Cu toate acestea, o îngrijire adecvată și specializată poate ameliora simptomele bolii, crescând speranța de viață iar în funcție și de alți factori, o persoană afectată poate trăi până la 20 de ani în plus după stabilirea diagnosticului.
În ce privește manifestările specifice ale acestei boli, persoană afectată va avea cel puțin câteva dintre următoarele simptome, ce țin in principal de abilitățile cognitive și de memorie:
- dificultăți în a se concentra și a gândi referitor la concepte abstracte;
- repetarea acelorași întrebări sau afirmații, pierzând coerența gândurilor într-o conversație;
- uitarea evenimentelor recente, a numelor celor din familie sau a anumitor obiecte uzuale;
- rătăcirea în locuri familiare și pierderea sau mutarea obiectelor folosite frecvent în locuri neașteptate;
- slăbirea capacității de a lua decizii singură și neputința de a-și da seama când este în pericol;
- imposibilitatea de a diferenția anumite situații, acționând greșit în cazul celor mai firești acțiuni;
- incapacitatea de a face activități de rutină sau gospodărești ce presupun mai multe etape;
- dezvoltarea unui comportament agresiv, suspicios, ușor iritabil sau chiar depresiv.
Îngrijirea pacienților cu Alzheimer
Cu timpul, simptomele bolii se vor agrava, iar într-un stadiu tardiv, unii bolnavi își pot pierde capacitatea de a manca, de a înghiți, de a merge, de a folosi toaleta controlat, iar în cele din urmă nu-și mai pot recunoaște familia și prietenii. Practic, ei pierd controlul asupra propriului organism, lucru foarte trist și greu de acceptat, mai ales de către cei dragi ai bolnavului, care au cunoscut versiunea sănătoasă a pacientului. Tocmai de aceea, este nevoie că de cei afectați de această boală să se ocupe efectiv specialiști în Alzheimer, care să îmbunătățească calitatea viețîi acestora și care să cunoască manifestările bolii și să le trateze eficient și cu promptitudine. Este neapărată nevoie că acestor persoane să li se acorde atenție și să li se arate afecțiune, întrucât ei vor avea o stare de spirit mult mai bună dacă simt că sunt apreciați și bine îngrijiți.
De asemenea, este importantă flexibilitatea în organizarea activităților recreative ce-l vor menține în formă, cât și păstrarea autonomiei pacientului, fapt ce îi va reda demnitatea. În plus, comunicarea și jocurile care activează memoria vor fi de mare ajutor, alături de acordarea îngrijirilor medicale personalizate și desfășurarea unei rutine specifice unei vieți normale.
Specialiști în Alzheimer în echipa AsertivO
Deși este o decizie foarte grea de luat, plasarea unui membru drag al familiei într-un centru specializat de tratament al bolii Alzheimer poate fi cea mai bună alegere pentru acesta. Având toate cunoștințele medicale și experiența necesare, personalul specializat de la AsertivO va avea grijă ca pacientul să fie tratat cu respectul și atenția cuvenite, pentru a duce o viață normală, în condițiile date ale bolii de care suferă. Bucurându-se de un mediu propice relaxării, încărcării de energie pozitivă și de activități menite să dea sens în continuare vieții sale, AsertivO va ajuta la integrarea socială a acestuia într-un mediu propice. Dând dovadă de profesionalism, de căldură și de implicare, specialiștii în Alzheimer din echipa AsertivO fac din acesta un azil de batrani atipic, acolo unde bătrânii se simt ca în mijlocul unei familii.