Îndrăgită de toți seniorii din Centrul AsertivO Otopeni, Mona Kasproschi este psiholog clinician și face parte din echipa AsertivO de 1 an. Am reușit să stăm de vorbă printre consultații și activitățile pe care le desfășoară zi de zi cu rezidenții, iar rezultatul ne bucurăm să îl împărtășim cu dumneavoastră!

Cum decurge o zi normală la AsertivO pentru tine, ca psiholog?

Nu mă pot plânge de un program monoton, fiindcă nicio zi nu seamănă cu alta. Încerc să mă ghidez după un desfășurător, însă apar situații neprevăzute cărora este necesar să le acord timp și să fiu flexibilă.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni psihice în rândul vârstnicilor?

Persoanele în vârstă se simt adesea nefolositoare, fără valoare, fără nicio speranță și neajutorate. De aceea, una dintre cele mai importante probleme psihologice ale vârstei a treia este depresia care nu trebuie acceptată, ci tratată ca orice altă tulburare medicală. Ea vine însoțită de anxietate, tensiune psihică, tendință de retragere, tulburări ale somnului, lipsa de încredere în propriile forțe, pierderea interesului pentru problemele curente de viață și să nu uităm de tulburarea neurocognitiva care este una progresivă.

Există vreo modalitate de a preîntâmpina astfel de probleme?

Majoritatea acestor simptome variază de la un individ la altul, sub influența factorilor ereditari și personali (antecedente patologice, intoxicări alcoolice, traume psihologice puternice, condițiile socio-economice și afective).

Unele afecțiuni psihologice sunt cauzate de aspecte ce nu țin de controlul pacientului, dar, prin adoptarea unui stil de viață echilibrat, riscul apariției lor poate fi scăzut cu ajutorul exercițiilor fizice regulate, o dietă echilibrată, evitarea fumatului, consumul scăzut de alcool, stimularea activității mentale și, mai ales, fiind activ din punct de vedere social.

 

(…)”Una dintre cele mai importante probleme psihologice ale vârstei a treia este depresia”(…)

 

Ce tratamente și terapii folosești cu seniorii de la AsertivO?

În primul rând, rolul meu este de a ajuta pacientul să se acomodeze și adapteze la noi în centru, de a-i diminua anxietatea și sentimentul de abandon apărute odată cu schimbarea mediului.

Pacientul are nevoie de un mediu suportiv și o terapie psihologică centrată pe emoție și pe validare, de stimulare cognitivă ce implică participarea la activități și exerciții concepute în vederea îmbunătățirii memoriei, a aptitudinilor de rezolvare a problemelor și a capacității verbale.

Ce efect poate avea singurătatea asupra stării mentale a unui senior și ce beneficii poate avea traiul într-un cămin dedicat vârstnicilor?

Persoanele în vârstă sunt deosebit de vulnerabile la singurătate și la izolare socială, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății. Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii pierd legăturile de prietenie pe care le-au avut, dar și abilitatea de a-și crea noi relații. Astfel, se generează o serie de sentimente negative ce pot duce la apariția depresiei, scăderea stimei de sine, pierderea scopului precis în viață, declinul cognitiv, apariția diferitelor forme de demență. Practic, persoanele care se simt singure, au mai mari șanse de a dezvolta boli mentale.

Trebuie luat în calcul un centru dedicat persoanelor de vârsta a treia, mai ales în situația în care seniorul rămâne singur acasă pentru mult timp.

 

„Omul este o ființă socială și interacțiunea cu persoane de aceeasi vârstă, cu aceleași probleme, cu experiențe de viață asemănătoare, aceleași preocupări, studii, îi pot ajuta pe seniorii noștri să ducă o viață mai lungă și mai sănătoasă.”

 

Din experiența ta în lucrul cu seniorii, care sunt cele mai mari regrete pe care ajung să le aibă oamenii atunci când ajung la vârsta a treia? Dar cele mai mari satisfacții?

Cei mai mulți dintre seniorii noștri declară că regretă faptul că nu au acordat mai multă atenție familiei, punându-și cariera pe primul loc. De asemenea, multi regretă că nu au avut grijă de corpul lor și că nu au încercat să aibă un stil de viață mai sănătos. Cele mai mari satisfacții par să vină din partea familiilor (copii, nepoți).

Care a fost cazul care ți-a oferit cea mai mare satisfacție de când lucrezi la AsertivO Otopeni? Ne poți povesti un pic despre el?

Nu pot spune un caz anume, satisfacțiile apar cand îi scoți pe pacienți din „cochiliile” lor, când își doresc din nou să socializeze, când le revine pofta de viață și, mai ales, de a-și păstra sau îmbunătăți forma fizică.

Cât de mult ne-a afectat pandemia vârstnicii? Ce am putea face să combatem efectele?

Persoanele de vârsta a treia nu numai că sunt extrem de vulnerabile din punct de vedere medical în fața acestui virus, dar s-au confruntat și cu problema izolării la domiciliu sau cu izolarea într-un centru de recuperare, fără a-și putea vedea persoanele dragi, fără excursii, plimbări sau alte activități ce implicau ieșirea în societate.

Pandemia COVID-19 a determinat o serie de schimbări și efecte semnificative în comportamentul tuturor.

Seniorilor noștri încercăm să le asigurăm toată asistența psihologică și socială de care au nevoie pentru a rămâne echilibrați.