De vorbă cu specialiștii AsertivO

Emilia Hosu face parte din echipa AsertivO de un an și este un om îndrăgit de toți rezidenții centrului, cărora le oferă sprijin moral și consigliere ori de câte ori au nevoie. Cu spiritul de ardelean în suflet și minte, Emilia dă dovadă profesionalism, empatie și multă căldură în interacțiunea cu seniorii.

  1. Care este motivaţia ta în profesia de asistent social?

Motivația mea vine din credința că oamenii au dreptul să aibă o viață cât mai frumoasă la orice vârstă.

 

  1. Ce te-a făcut să alegi lucrul cu seniorii dintre toate categoriile de beneficiari?

Crescând la bunici când eram mică și fiind foarte atașată de ei, mi-am dorit ca și alți „bunici” să aibă parte de empatie, dragoste și de înțelegere în această etapă a vieții lor.

 

  1. Cum arată o zi de lucru pentru tine?

Nicio zi nu este la fel ca cealaltă. În prima parte a zilei mă ocup de dosarele personale ale beneficiarilor, apoi merg și îi vizitez, stau de vorbă cu ei încercând să-i ajut în diverse cerințe pe care aceștia le au.

 

  1. Cât de grea este adaptarea într-un centru specializat pentru un senior? De ce crezi că au nevoie cel mai mult seniorii în procesul de adaptare?

Adaptarea unui senior este de cele mai multe ori este una dificilă. Cei mai mulți dintre ei se consideră abandonați de familie. Sunt foarte puțini cei care conștientizează faptul că acest lucru este spre binele lor. Pentru fiecare dintre noi orice nou început este dificil, dar mai ales pentru aceștia, de aceea noi le oferim tot sprijinul în procesul de adaptare, facem tot posibilul să-i  integrăm împreună cu ceilalți seniori, astfel încât să se simtă ca într-o mare familie.

 

  1. De când lucrezi la AsertivO, ai un caz care te-a impresionat în mod deosebit?

Lucrez la AsertivO de peste 1 an, iar pe parcurs am avut multe cazuri care m-au impresionat, fiecare fiind special în felul lui.

 

  1. Ce activități faci împreună cu seniorii la centru?

Activitățile pe care le fac cu beneficiarii la centru sunt art-terapie, ergoterapie, jocuri de societate (Rummy, table, etc.), stimulare cognitivă prin diferite jocuri, socializare și comunicare interpersonală, plimbări în aer liber atunci când vremea ne permite, și le stimulez participarea la viață socială.

 

  1. Există vreo conversație pe care ai avut-o cu un vârstnic care te-a marcat?

O vorbă românească spune că „Cine nu are un bătrân să și-l cumpere!”. Pe parcursul carierei de asistent social am avut multe conversații care m-au inpirat și din care am învățat foarte lucruri.