De vorbă cu specialiștii AsertivO
Angel Enache este Coordonatorul echipei de Kinetoterapie a Centrului Asertivo. A sosit la AsertivO acum 4 ani și de atunci prin mâinile lui și ale colegilor lui au trecut sute de pacienți. Am stat de vorbă cu el pentru a vedea care sunt provocările și satisfacțiile în lucrul cu seniorii.
Angel, care sunt provocările cu care se confruntă un kinetoterapeut într-o zi de lucru?
Provocări, provocări.. având în vedere că pacienții noștri sunt vârstnici, să știi că fiecare zi este o provocare. Într-o zi pot fi bine, iar a doua zi să nu mai fie la fel.
Vorbești de o provocare la nivel fizic, regresează de la o zi la alta?
Da. Din cauza patologiilor lor putem avea oricând surprize. Ca de exemplu, unul dintre rezidenții noștri a făcut progrese vizibile de când a ajuns la noi, însă, de curând a apărut o altă boală, și acum se văd regrese, din păcate. Multiplele diagnostice sunt cea mai mare provocare, fiindcă majoritatea seniorilor nu au doar o fractură sau doar un AVC. Unii rezidenți prezintă Parkinson, asociat cu AVC, fractură, afecțiuni reumatice și altele. Iar principala noastră luptă, dacă pot să-i spun așa, este să îi ținem la un nivel optim astfel încât să se poată descurca singuri..deci fiecare zi vine cu provocările ei.
Spune-mi, te rog, kinetoterapeutul are același parcurs de formare ca și un medic obișnuit?
Clar nu. Focusul medicilor de recuperare medicală este să învețe să pună diagnostice corecte, iar noi trebuie să știm cum să tratăm acele diagnostice. Mai exact, medicul nu face un program de recuperare medicală, el ne spune care este scopul final, ce este necesar să obții, de exemplu: trebuie să crești forța musculară și mobilitatea, iar kinetoterapeutul creează programul individualizat pentru a obține aceste rezultate.
Cum creați voi în echipa de kinetoterapie un program?
În primul rând avem niște obiective pe termen lung și altele pe termen scurt. Atunci când avem un rezident nou, de exemplu, la prima ședință îl supunem unei evaluări. În cadrul evaluării testăm forța și rezistența musculară, mobilitatea articulară și toleranța la efort, iar la final întocmim programul.
Ce calități ar trebui să aibă un kinetoterapeut, în special cel care lucrează cu seniorii?
Răbdare, răbdare, răbdare! Apoi empatie, și trebuie să îi placă foarte mult cee ace face. E o atracție pentru această categorie, altfel nu știu cum să o numesc. Fiindcă eu, de exemplu, nu mă văd lucrând cu copiii, dar sunt alți kinetoterapeuți pe care i-am auzit spunând că nu pot lucra cu vârstnicii, pentru că li se par obositori, că le consumă foarte multă energie. Stând acum să mă gândesc, chiar așa este. Probabil că diferă mult de energia fiecăruia, un copil te încarcă de energie, iar eu și colegii mei cred că avem nevoie să oferim energie celor care au nevoie de ea. Iar seniorii se încarcă de la noi foarte mult, mereu pleacă cu zâmbetul pe buze din sală.
Cum ai descrie relația senior – kinetoterapeut?
Cred că e ca o relație de prietenie, fiindcă trebuie să te apropii de ei cât mai mult, să rezonezi cu ei. Ca să poată evolua mai repede este important să aibă încredere în tine, întâi la nivel personal și apoi profesional. Dacă te apropii de ei la nivel personal, cu siguranță poți să îi motivezi altfel să depună eforturi mai mari la terapie.
Ne poți spune o experiență memorabilă cu un pacient, ceva ce te-a impresionat?
Da, uite, doamna Mimi, este o doamnă care a venit la noi într-o stare de cădere liberă să spun așa. A venit de la alt centru, și din punct de vedere fizic nu putea face nimic. Dar, în 6 luni de lucru cu dânsa este acum complet recuperată. A contat mult să prindă încredere în noi, fiindcă era foarte speriată, dar a avut și foarte multă ambiție și determinare să se pună pe picioare.
Să înțeleg că 6 luni durează recuperarea în medie?
E dificil să spun exact, fiecare om este diferit, dar dacă în 6-12 luni nu vedem niciun progres, atunci este foarte puțin probabil să mai vedem un progres major în viitor, indiferent de cât încearcă terapeutul.
Ce fel de exerciții ar trebui să facă o persoană trecută de 60 ani și cu ce frecvență?
În primul rând ar trebui să facă exerciții de întreținere, exerciții active, să-și miște zilnic toate segmentele corpului. Poate face gimnastică dimineața, orice fel de mișcare este bine venită. Și cu siguranță îi recomand să nu renunțe la activitățile cotidiene.
Am tot auzit de persoane care s-au apucat de la sport și participări la maratoane la 60 de ani. Cât de posibil e, de fapt, acest lucru?
Dacă organismul este sănătos (inima, creierul, plămânii) atunci da, este posibil orice. Contează foarte mult motivația și determinarea persoanei de a-și întrece propriile limitări mentale și sociale.
Care sunt principalele probleme de sănătate cu care se confruntă seniorii atunci când ajung la AsertivO?
Fracturile de col femural, care vin în general în urma unor căderi. Seniorii au fragilitate osoasă, suferă de osteoporoză, iar lucrurile acestea duc la favorizarea formării fracturilor. În general, pacienții ajung la noi în urma unei căzături.
Cât timp durează recuperarea?
Timpul de recuperare pentru o fractură de col femural este în cel mai bun caz de 3 luni, dar poate ajunge și la 6-12 luni, în funcție de ce alte afecțiuni mai suferă seniorul.
Cum decurge o zi obișnuită de lucru?
Avem în fiecare dimineată o mini ședintă cu colegii, să vedem dacă a fost ceva deosebit peste noapte, apoi ne împărțim. Un coleg rămâne întotdeauna în sală, unde lucrează cu grupul, iar ceilalți 3 merg în camere la pacienții care sunt imobilizați sau care din diverse motive nu au ajuns în sala de kinetoterapie.
Care este cea mai mare satisfacţie în profesia ta?
Când îi văd că s-au recuperat, că se pun pe picioare și sunt fericiți. Când vin să ne mulțumească și ne iau în brațe, cam asta e cea mai mare satisfacție.