Un stil de viață sănătos și activ trebuie perpetuat pe tot parcursul vieții pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Tocmai de aceea, terapia prin mișcare, adică kinetoterapia, reprezintă modul prin care beneficiile fizice ale acestui tip de activitate se împletesc cu cele psihice, ajutând seniorii să se bucure de o recuperare medicală completă și de exerciții personalizate pe nevoile fiecăruia. Dacă vrei să afli de ce avantaje kinetoterapie se pot bucura cei vârstnici, citește următoarele rânduri și vezi cum aceasta terapie îi va ajuta nu numai să redobândească forța musculară normală, dar și să își coordoneze mai bine mișcările, aspecte esențiale în viața seniorilor.

Rolul pe care îl au ședințele de kinetoterapie pentru vârstnici

Kinetoterapia poate fi absolut necesară și cu un impact considerabil în tratarea mai multor afecțiuni precum boli de tip neurologic (Parkinson, paraplegie – deficitul neuro-motor al membrelor inferioare, hemiplegie – paralizia unei jumătăți a corpului), afecțiuni ale aparatului locomotor (fracturi, artroze), boli ce implică afectarea memoriei (demență, Alzheimer), dar și în recuperarea după un accident vascular cerebral. Mai mult decât atât, exercițiile fizice desfășurate în cadrul ședințelor kinetoterapeutice pot avea un rol decisiv în recuperarea pacienților cu proteze de genunchi sau de șold sau alte afecțiuni ale aparatului locomotor ce se considerau greu de depășit sau de vindecat.

Pe de alta parte, practic, kinetoterapia ajută la obținerea echilibrului în mers, deosebit de important pentru vârstnici, dar și a deprinderii unui sentiment de siguranță în efectuarea unor activități esențiale din rutina zilnică.

Deosebit de importante în asigurarea succesului terapiei kineto sunt atenția și interesul pe terapeutul le va manifesta pentru pacient (acesta se va simți bine și va fi receptiv), dar și  atitudinea, deschiderea și conștientizarea nevoii de a coopera ale seniorului pentru a obține rezultate benefice pentru sănătatea sa.

5 avantaje ale kinetoterapiei în randul persoanelor în vârstă

Sesiunile de gimnastică medicală vor ajuta atât sistemul nervos, cât și cel articular, mușchii devenind mai flexibili. Cu toate acestea, kinetoterapia nu acționează numai la nivel fizic, ea având un impact pozitiv asupra echilibrului mintal al seniorului. În acest sens, deși kinetoterapia prezintă nenumărate beneficii pentru organism, iată cam care af fi cele mai importante 5 avantaje ale acesteia în ce îi privește pe vârstnici:

  1. Reducerea nivelului de stres și de anxietate. Kinetoterapia îi ajută pe oamenii în vârstă să se destindă și să se relaxeze, uitând de problemele lor principale, legate fie de stilul lor de viață sau de sănătatea lor. Apoi, ei se vor simți bine atunci când atenția kinetoterapeutului este îndreptată către ei și când acesta arată că este implicat în a-i remedia problemele aparatului locomotor, sau pur și simplu în a-i ajuta să își mențină o bună condiție fizică.
  2. Creșterea elasticității mușchilor și a extensibilității acestora. Știm cât este de important pentru vârstnici să se simță stăpâni pe propriul corp și să se miște în voie, în timp ce reușita diverselor activități fizice uzuale de peste zi poate fi o reală bucurie pentru aceștia. Kinetoterapia îi va ajuta să redevină siguri pe mișcările și gesturile lor, putând chiar să fie mai independenți și să nu mai ceară ajutorul celor din jur pentru a le realiza: senzația aceasta este cu adevărat îmbucurătoare pentru seniori și le redă încrederea că pot realiza ceea ce își propun.
  3. Prevenirea uzurii articulațiilor. Exercițiile de gimnastică medicală, realizate personalizat în funcție de nevoile și diagnosticul pacienților, vor duce la o mai bună lubrifiere a cartilajului prin reducerea acțiunii de frecare a articulației. Durerile de articulații și de oase sunt foarte frecvente în rândul bătrânilor și posibilitatea de a scăpa de acestea reprezintă o ușurare pentru aceștia.
  4. Îmbunătățirea activității sistemului circulator. Activitatea fizică ajută la o mai bună oxigenare a creierului, susținând astfel sănătatea cardio-vasculară, atât de fragilă în cazul persoanelor în vârstă. Sesiunile de kinetoterapie seniori vor preveni evoluția și agravarea bolilor de inimă, dar va ajuta și la reeducarea respirației, pentru antrenarea musculaturii intercostale și abdominale.
  5. Recuperarea mobilității în urma unor imobilizări, paralizii sau accidente. Este foarte important pentru seniori să aibă mobilitate și să simtă acea independență asupra propriului corp, dar în același timp să se și simtă ocrotiți, îndrumați și orientați către acțiunile care îi vor face să se simtă mai bine. De aceea, ședințele de kinetoterapie vizează și îmbunătățirea mobilității și controlului în ce privește efectuarea activităților din rutina zilnică.

Kinetoterapeut cu experiență în echipa AsertivO

În Asertivo, cămin de bătrâni Ilfov, se pune mare accent pe acordarea unor îngrijiri specializate de calitate, care să îi facă pe vârstnici să se simtă ca în sânul unei familii iubitoare. Mai presus de asta, ei au nevoie de validarea celor din jur, de respect și de îngrijiri medicale adecvate, aspecte inerente centrului de bătrâni AsertivO. Cum independența din punct de vedere social și motric este deosebit de importantă pentru bătrâni, kinetoterapia vine în ajutorul și sprijinul acestora pentru menținerea unei vieți active și garantarea unei stări mai bune de sănătate. În echipa AsertivO avem kinetoterapeuți dedicați, atenți și răbdători cu bătrânii și cu o vastă experiență în acest domeniu de activitate.

AsertivO este alegerea ideală pentru bătrânii care au nevoie de îngrijiri specializate și de atenție sporită, atât din punct de vedere emoțional, cât și medical.